Gebouwd 1671
Architect -
Opdrachtgever Jacob Vereyck
Afgebroken 1905
In 1669 verkrijgt koopman Jacob Vereyck stadserf 33 in park B en de helft van stadserf 32. Hij laat op deze stukken grond een huis bouwen dat in 1671 klaar is. Het is een breed huis met een sobere gevel, hoeklisenen en een middenrisaliet zo breed als een normale vensteras en twee smalle vensterassen. De vensters omvatten kruiskozijnen. De omlijsting van de deur is sober. De gevel krijgt bloemenslingers en een jaartalcartouche. Bovenop wordt een dwars zadeldak geplaatst dat wordt bekroond door een klossenlijst met een balustrade boven het middenstuk.
Het uiterlijk van 442 wordt redelijk snel weer gewijzigd: Caspar Philips (1732 - 1789) tekent geen balustrade, maar een attiek met siervazen en sierbollen. Zijn tekening laat geen bloemenslingers of cartouche zien en de kruiskozijnen zijn vervangen door schuiframen. Ook is er inmiddels een andere stoep geplaatst.
In 1876 koopt Isaac Eduard Teixeira de Mattos (van nummer 577) het pand voor ƒ 78.000. Hij is sinds 1852 lid van de 'VOF Gebr. Teixeira de Mattos', een bankiershuis. Hij en zijn echtgenote Abigaël Mendes betrekken het pand en ook het kantoor van de VOF wordt op dit adres gevestigd.
Na het overlijden van Teixeira de Mattos in 1885 wordt het kantoor verplaatst naar Herengracht 464. Zijn weduwe blijft aanvankelijk in het pand wonen; later verhuist zij alsnog naar een pand in de Sarphatistraat.
Van 1892 tot 1905 gebruikt de 'Inrichting voor spraakgebrekkige en achterlijke kinderen' het pand. Na het overlijden van Abigaël Mendes in 1905 wordt het pand, dat inmiddels uitgewoond en bouwvallig is, voor ƒ 37.100 verkocht aan de NV Friesch-Groningsche Hypotheekbank te Groningen.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.